Orthomoleculaire therapie

Wat is dat nou precies?

(therapeut Miriam Janssen)

Dat je ziekte kan voorkomen met een juiste leefstijl en voeding is bekend.

De juiste voeding tot je nemen is belangrijk. Wat je vandaag eet, bepaalt je vitaliteit van morgen. Het bepalen wat de juiste voeding voor je is hangt onder andere af van de constitutie van je lichaam, we zijn allemaal anders. Hieronder een filmpje met een korte uitleg.

De juiste voeding binnen krijgen heeft ook te maken met of je het verteren kan. Een avocado kent vele gezondheidsvoordelen, heb je echter een intolerantie of allergie voor een avocado dan maakt het dat de avocado niet goed te verteren voor jou is en dus geen juiste voeding voor jou.
In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop, om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen.Het kan zijn dat er (relatieve) tekorten zijn ontstaan dan verlopen bepaalde processen in het lichaam niet meer optimaal en kunnen klachten en ziekte het gevolg zijn. De tekorten kunnen ontstaan door verkeerd eten, te veel of te weinig, er kan een verminderde opname zijn door bijv. maag- en darmklachten. Ook kan het zijn dat er een verhoogde behoefte aan bepaalde stoffen zijn door stress, zware lichamelijke inspanning, medicijnen of door leeftijdgerelateerde stadia.

Deze (relatieve) tekorten worden aangevuld met passende voedingsadviezen en  hoogwaardige voedingssupplementen. Te denken valt aan vitaminen, mineralen, probiotica, kruiden, essentiële vetten.

Wat houdt de therapie in?

In het algemeen volstaan 4 tot 6 consulten in een periode van 3 tot 6 maanden waar, onder andere, de volgende zaken aan bod komen.

  • In kaart brengen van klachten en formuleren van de hulpvraag. Het bespreken van  eventuele contra indicaties waardoor behandelen niet mogelijk is komen ook aan bod in het eerste consult.
  • Invullen van huidig voedings- en ontlastingspatroon
  • Diagnostisch onderzoek dmv bloed- feces- urine
  • In kaart brengen van evt. voedingsintoleranties en/of allergieen  en hoe op te lossen
  • Advies over passende voeding en voedingssupplementen
  • Evaluatiegesprekken
Orthomoleculaire therapie