Lichaamsgerichte psychotherapie

(therapeut; Monique van Kollenburg)

Wat is het?

In lichaamsgerichte psychotherapie onderzoek je je vraag of klacht via je lichaam. ‘Onderzoek’ klinkt heel actief, maar voor mij gaat het juist om vertragen en ontspannen. Pas dan kun je gaan voelen wat er binnenin je is. Als je bewust naar binnen kijkt dan opent zich een ruimte waarin verandering en heling plaats kan vinden. Alles in jou wil gezien worden: ook pijn en ongemak. Als je dingen wegstopt, gaan ze ondergronds wringen. En daar kun je in je dagelijkse leven veel last van hebben.

Ik beschouw jouw lichaam als de belangrijkste ingang voor verandering. Het is je onderbewuste en bevat ontzettend veel “informatie” over jou en je geschiedenis. Pas als er op lichaamsniveau iets ontspant, kan er iets gaan stromen en verandert er wezenlijk iets in jou. Dit gaat verder dan het praten over en het begrijpen van je issues en problemen.

Voor wie?

Wat weerhoudt jou ervan om het leven te leiden dat je echt wilt? Misschien herken je bepaalde  patronen waar je steeds in terecht komt. Bijvoorbeeld dat je vaak ‘ja’ zegt als je eigenlijk ‘nee’ bedoelt. Of dat je de ander altijd voorop plaatst en je eigen behoeftes op de tweede plek. Zulke patronen onderzoeken maakt dat ze hun greep op je verliezen. Het kan ook zijn dat je vragen hebt als ‘waar gaat het in mijn leven over voor mij’. Daarbij stilstaan maakt dat je zelfbewustzijn zich kan verdiepen. Of misschien zijn er dingen waar je steeds weer tegenaan loopt, zoals bijvoorbeeld dat alles perfect moet zijn of dat je juist nooit iets afmaakt. Waarom heb je dat? Waarom blijf je steeds in dezelfde ‘loop’? En misschien word je bijvoorbeeld vaak boos, juist op de mensen waar je het meeste van houdt.

Wat houdt de therapie in?

Als je besluit om sessies bij me te komen doen dan beginnen we met een intake over waar je tegenaan loopt. Net zo belangrijk is om te ervaren of er een klik is tussen ons. Vervolgens hebben we  om de twee tot vier weken een afspraak. In een sessie breng jij in wat er in jouw actualiteit speelt. Ik stem me af op jou en op waar je vraag of pijn zit. We werken daar dan lichaamsgericht mee. Je zit daarbij gewoon op een stoel of je staat in de ruimte. Lichaamsgerichte werkvormen zijn bijvoorbeeld focussen, systemische opstellingen, bodydrama, ademwerk en lichaamsgericht gesprek. Ik kijk natuurlijk naar wat bij jou en je vraag past. Mijn praktijk is geopend op donderdag en vrijdag. Je kunt de sessies deels vergoed krijgen bij de meeste zorgverzekeraars.

Neem gerust contact op als je interesse hebt of meer informatie wilt. Ik ben telefonisch en op WhatsApp bereikbaar via 06 4321 1433 of via mail [email protected]

Weer in balans komen